Faunatechniek

Het belang van faunavoorzieningen wordt met de dag duidelijker. De natuur in Nederland is de laatste jaren namelijk steeds verder versnipperd geraakt. Voornaamste oorzaak hiervan is de ontginning van grote gebieden voor landbouw en woon- en werkgebieden. Dit heeft er onder meer toe geleid dat er meer wegen en spoorlijnen zijn aangelegd. Ook worden bestaande wegen en spoorlijnen vaker verbreed. Prettig voor ons als mensen, maar minder prettig voor de dieren die leven in natuurgebieden.

Het gevolg van aanleg van nieuwe of uitbreiding van bestaande wegen en spoorlijnen is dat dieren steeds minder ruimte hebben om zich te verplaatsen. Desondanks trekken veel dieren geregeld naar andere gebieden. Dit brengt gevaren met zich mee. Zij moeten een weg of een spoorlijn oversteken om in een ander gebied te komen. Dit heeft regelmatig een aanrijding tot gevolg. Met faunavoorzieningen voorkomen we dergelijke problemen. Dankzij onze jarenlange ervaring in fauna techniek zijn wij de ideale partner om tot de beste oplossing te komen voor zowel mens als dier. Bij Arfman bieden wij voor divers wild hekwerken aan. Bekijk ons aanbod hieronder.

Wat zijn faunavoorzieningen?

Faunavoorzieningen beschermen dieren en automobilisten tegen aanrijdingen. Deze voorzieningen hebben doorgaans twee functies. Allereerst zorgen zij ervoor dat dieren in een bepaald gebied blijven. Dit kan onder meer met een omheining of een ander soort afscheiding. Op deze manier voorkomt u dat wild zich op of in de buurt van een weg of spoorlijn begeeft.

Daarnaast kennen we faunavoorzieningen die dieren naar passages leiden waar zij veilig kunnen oversteken, zoals onze tunnels voor kleinwild. De dieren kunnen hierheen geleid worden met een omheining, een begeleidingswand, maar bijvoorbeeld ook met een goot. Faunavoorzieningen houden dieren dus weg bij gevaarlijke plekken en zorgen ervoor dat zij zich veilig kunnen verplaatsen door de natuur.

Verschillende soorten faunavoorzieningen

De objecten die u kunt gebruiken om dieren weg te houden van gevaarlijke plekken, noemen we faunavoorzieningen. Indien u faunavoorzieningen aan wilt brengen, kunt u dit op verschillende manieren doen. Zo behoren afrasteringen voor roodwild, tunnels voor kleinwild, begeleiding wanden en passages voor amfibieën tot onze faunavoorzieningen. Met deze voorzieningen kunt u reeën, damherten, edelherten, dassen, konijnen en padden helpen.

Faunavoorzieningen kunnen u tevens helpen om dieren weg te houden uit ongewenste gebieden. Neem bijvoorbeeld een zwartwildraster. Deze faunavoorziening weerhoudt wilde zwijnen er allereerst van om een compleet grasveld om te ploegen. Wanneer deze dieren op zoek zijn naar voedsel, wroeten zij vaak in de bodem om iets eetbaars te vinden. Daarnaast beschermt u ook direct het leefgebied van wilde zwijnen met een zwartwildraster.

De leidraad faunavoorzieningen

Er wordt tegenwoordig steeds vaker rekening gehouden met dieren bij de aanleg of uitbreiding van sporen of wegen. Dit door de leidraad faunavoorzieningen. Deze leidraad is ontwikkeld in opdracht van Rijkswaterstaat en ProRail. De leidraad faunavoorzieningen biedt ondersteuning bij de aanleg van nieuwe of uitbreiding van bestaande wegen, spoorwegen en watergangen. Dit zijn in veel gevallen moeilijke barrières voor veel diersoorten.

Partijen die werkzaamheden uitvoeren aan een weg, spoorlijn of kanaal, kunnen de leidraad faunavoorziening als richtlijn gebruiken bij hun werkzaamheden. Deze leidraad beschrijft hoe zij voorzieningen ontwerpen waar dieren naderhand geen hinder van ondervinden. De leidraad faunavoorzieningen biedt verschillende voorzieningen voor het opheffen van barrières voor dieren. Door faunavoorzieningen te gebruiken, zorgt u er dus voor dat dier en mens in harmonie met elkaar kunnen leven.

Arfman, uw specialist in faunatechniek

Arfman is gespecialiseerd in hekwerken en faunatechniek. Heeft u vragen over de faunavoorzieningen die we aanbieden, neem dan gerust contact op met één van onze medewerkers. We zijn te bereiken via de mail, mail dan naar info@arfman.nl. Of bel ons op 0548-362948. We staan graag voor u klaar.

Veelgestelde vragen over faunavoorzieningen

Wat voor functies hebben faunavoorzieningen?

Faunavoorzieningen beschermen dieren en automobilisten tegen aanrijdingen. Deze voorzieningen hebben doorgaans twee functies. Allereerst zorgen zij ervoor dat dieren in een bepaald gebied blijven. Dit kan onder meer met een omheining of een ander soort afscheiding. Op deze manier voorkomt u dat wild zich op of in de buurt van een weg of spoorlijn begeeft. Daarnaast kennen we faunavoorzieningen die dieren naar passages leiden waar zij veilig kunnen oversteken, zoals onze tunnels voor kleinwild. De dieren kunnen hierheen geleid worden met een omheining, een begeleidingswand, maar bijvoorbeeld ook met een goot. Faunavoorzieningen houden dieren dus weg bij gevaarlijke plekken en zorgen ervoor dat zij zich veilig kunnen verplaatsen door de
natuur.

Wat voor soorten afrasteringen zijn er?

In ons uitgebreide assortiment vindt u diverse oplossingen op het gebied van afrastering. Zo vindt u in ons aanbod stalen hekwerk, houten hekwerk, paneelhekwerk en kunt u bij ons terecht voor diverse poorten. Alle hekwerken hebben hun eigen kenmerken en voordelen en worden door ons op maat gemaakt.

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×