Faunavoorzieningen De Pollen | Vriezenveen

Aan de Oude Hoevenweg bij De Pollen vonden jaarlijks honderden adders, salamanders, hagedissen, padden en kikkers de dood tijdens het oversteken van de weg. De KNNV (afdeling Vriezenveen) zet zich met de hulp van veel vrijwilligers al sinds 1990 in om de dieren te helpen door ze op te vangen en over te zetten, onder andere met tijdelijke rasters en opvangemmers. Eind 2017 kwam er gelukkig voldoende geld beschikbaar voor een definitieve oplossing, onder andere door subsidie van de provincie Overijssel. Begin 2018 mochten we daarom direct beginnen met de werkzaamheden. Zo kon het werk op 7 maart, vlak voordat de trek op gang komt, worden afgerond.

Toegepaste materialen faunavoorziening

De gehele faunavoorziening bestaat uit meerdere onderdelen. In totaal zijn er twee faunapassages (KT500) met open bovendeel aangebracht tussen drie al eerder aangelegde tunnels. De amfibiegeleidewand is in z’n geheel zo’n 1000 meter en bestaat uit voor het grootste deel uit kunststof HDPE-platen en robinia-palen. Ongeveer 200 meter is opgebouwd uit elementen van polymeerbeton (type LEP 100).

Daarnaast zijn op vijf plekken uitritroosters gemonteerd voor een goede bereikbaarheid van de landbouwpercelen en de te maaien talud/bermdelen. Hiervoor is gebruikgemaakt van de ACO Pro opvanggoot, type SR400G.

De belevingshoek is helemaal af. Het ontwerp is gebaseerd op de levensloop van een kikker. Het kikkerdril is herkenbaar in de zitpoefen. Het dikkopje is te herkennen in het framewerk van de informatiehoek. Op dit framewerk een fors informatiepaneel en afbeeldingen van de kikker in wording.

Na 2 jaar monitoring is gebleken dat er nog maar een zeer gering aantal (<5% van het totaal) wordt doodgereden. Dat is een prachtig resultaat! Niet alleen kikkers, padden en salamanders gebruiken de faunapassage. Ook de adder, levendbarende hagedis en kleine zoogdieren doen dat, op zoek naar voedsel en leefgebied.

Vrijwilligersprijs de Gouden Klomp

Als dank voor de vele mensen die zich vrijwillig inzetten voor het Overijsselse landschap, organiseert Landschap Overijssel  jaarlijks een vrijwilligersavond. Op deze avond wordt ook de vrijwilligersprijs de Gouden Klomp uitgereikt om zo een iconisch landschapsproject nog eens extra in het zonnetje te zetten. Dit jaar mocht Herman Stevens, voorzitter van de KNNV afd. Vriezenveen, de prijs in ontvangst nemen voor de faunapassage bij De Pollen.

Direct contact met onze adviseur

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×