Kilometers lang hek langs de N35 tussen Heino en Raalte, maar waarom eigenlijk?

Langs de N35 tussen Heino en Raalte is wekenlang gewerkt aan de bouw van een kilometerslang hek aan beide kanten van de weg. Maar waarom moet dat raster daar eigenlijk komen? En waar dient het voor?

“Het hek dat gebouwd wordt, heet eigenlijk een ‘faunaraster’. Het is bedoeld om te voorkomen dat er aanrijdingen met wild plaatsvinden. Dit hek is vooral gericht op kleine zoogdieren, zoals dassen. Het leefgebied van dassen is vrij groot. Die heeft de natuur aan beide kanten van de weg nodig. Daarom leggen we ook twee faunapassages onder de weg aan.”

Maar zo’n enorm hek langs de weg. Vinden er dan zo veel aanrijdingen met wild plaats? “Nee,” antwoordt een woordvoerster van Rijkswaterstaat. “Het is ons niet bekend dat er op deze weg heel vaak aanrijdingen met dassen plaatsvinden.”

178 projecten door het hele land

Maar waarom dan toch dit hekwerk? “Er zijn veel meer van dit soort passages aangelegd de afgelopen jaren. Door het hele land zijn er 178 vergelijkbare projecten geweest. Deze langs de N35 is één van de laatste. Toen deze weg werd aangelegd, werd er nog niet zo naar het welzijn van dieren gekeken. Dat gebeurt tegenwoordig wel.”

Overigens is er bewust gekozen voor een hekwerk van ongeveer 80 tot 100 centimeter hoog. “Reeën die in dit gebied leven, kun er nog wel overheen. Zo beperken we die dieren niet in hun leefgebied.”

Het kilometerslange hekwerk

Het hekwerk is eigenlijk opgebouwd uit twee delen: een gaas aan de bovenkant, met aan de onderkant een dichte zwarte rand van ongeveer 20 centimeter hoog. “Daarmee hou je kleinere dieren zoals reptielen en amfibieën tegen. In dit gebied leven kikkers, padden maar ook reptielen zoals hazelwormen. Tijdens de aanleg van het raster kwamen we met enige regelmaat een hazelworm tegen.”

Voor dit raster is gebruik gemaakt van palen type Zeus. Het kleinwildgaas is 150 cm hoog en is 20 cm ingegraven en 30 cm horizontaal omgezet naar de wildzijde. Daarbij is het raster voorzien van een amfibiegeleidewand (de zwarte rand). Over het gehele tracé zijn meerdere poorten geplaatst.

Over Arfman

Arfman is gespecialiseerd in hekwerken en faunatechniek. Daar horen roosters ook bij, want we willen allemaal de leefomgeving van de beesten niet te veel storen en ook dat het verkeer veilig blijft voor mens en dier. Een rooster helpt daarbij, net als afrastering voor groot en klein wild. Eigenlijk is het een toevoeging op elkaar. U kunt altijd contact met ons opnemen om een passend voorstel te maken bij uw rasterplan. Ons personeel is zeer professioneel en levert daardoor specialistisch advies en kwalitatief hoogwaardige montage. Met meer dan 45 jaar ervaring weet u zeker dat u bij ons aan het juiste adres bent. We horen graag van u!

Direct contact met onze adviseur

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×