Zuiverende maalkommen en natuurvriendelijke oevers | FRIESLAND

Dit project van Waterschap Friesland (Wetterskip Fryslan) moet zorgen voor het verbeteren van de waterkwaliteit en het versterken van de ecologische waarden. Dit moet bereikt worden door het verdiepen van de watergang (de maalkom) in de nabijheid van 6 gemalen verspreid over de provincie Friesland en de aanleg van natuurvriendelijke oevers.

Om dit te realiseren worden de verdiepte maalkommen beplant met lisdodden en riet. Deze planten filteren overtollige voedingsstoffen uit het water en kunnen later zelf weer worden geoogst voor toepassingen in de bouw. De planten zijn omringd met draden en gaas om de voorkomen dat watervogels de stekken eruit trekken. In de verdiepte maalkom kan het slib bezinken. Het gemaal pomp daarna het gezuiverde polderwater richting de boezem.

Het project is uitgevoerd door Jelle Bijlsma en Arfman Hekwerk mocht er onderdeel van uit maken doormiddel van het aanbrengen van de rasters en het de draden ter bescherming van de lisdodden en het riet.

Het gehele project bestaat uit meerdere locaties. Er zijn honderden meters kleinwildraster met Nobifix palen aangebracht. Dit is 120 cm hoog en 20 cm ingegraven. Er staat dus 100 cm boven het maaiveld.

Daarnaast hebben we ganzenraster aangebracht. Dit is 75 cm hoog en voorzien van zeskant vlechtwerk gaas met kastanje houten palen.

Er is kilometers wit schriklint bevestigd op de houten palen. Zoals op de foto’s te zien is moet dit de planten beschermen tegen vogels.

Het was een mooie uitdaging om een oplossing aan te brengen om de geplante lisdodden en riet te beschermen tegen de vogels.

Direct contact met onze adviseur

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×