Zuiverende maalkommen en natuurvriendelijke oevers | FRIESLAND

Arfman Hekwerk heeft onderdeel mogen zijn van een project van Waterschap Friesland (Wetterskip Fryslan). Dit project moet zorgen voor het verbeteren van de waterkwaliteit en het versterken van de ecologische waarden. Dit moest bereikt worden door het verdiepen van de watergang (de maalkom) in de nabijheid van 6 gemalen verspreid over de provincie Friesland en de aanleg van natuurvriendelijke oevers. Een mooie uitdaging.

Realisatie

Om een verbeterde waterkwaliteit en versterkte ecologische waarden te realiseren worden de verdiepte maalkommen beplant met lisdodden en riet. Deze planten filteren overtollige voedingsstoffen uit het water en kunnen later zelf weer worden geoogst voor toepassingen in de bouw. De planten zijn omringd met draden en gaas om te voorkomen dat watervogels de stekken eruit trekken. In de verdiepte maalkom kan het slib bezinken. Het gemaal pompt daarna het gezuiverde polderwater richting de boezem.

Het project

Het project van Waterschap Friesland is uitgevoerd door Jelle Bijlsma (actief binnen de Grond-, Weg- en Waterbouwsector). Wij van Arfman Hekwerk en Faunatechniek mochten er onderdeel vanuit maken door middel van het aanbrengen van de rasters en de draden ter bescherming van de nieuw aangebrachte lisdodden en het riet.

Het gehele project bestaat uit meerdere locaties. Er zijn in totaal honderden meters kleinwildraster met Nobifix palen aangebracht. Deze palen zijn 120 cm hoog, maar worden 20 cm ingegraven. Er staat dus 100 cm boven het maaiveld.

Daarnaast hebben we ook ganzenraster aangebracht. Dit is 75 cm hoog en voorzien van zeskant vlechtwerk gaas met kastanjehouten palen.

Er is kilometers wit schriklint bevestigd op de houten palen. Zoals op de foto’s te zien is moet dit de planten beschermen tegen vogels.

Het was een mooie uitdaging om een oplossing aan te brengen om de geplante lisdodden en riet te beschermen tegen de vogels. Wij zijn blij om onderdeel te mogen zijn van dit project van Waterschap Friesland.

Bekijk hieronder de gemaakte foto’s voor een impressie van het project.

Arfman

Arfman Faunatechniek en Hekwerk is zoals de naam al aangeeft gespecialiseerd in hekwerken en faunatechniek. Wij bieden totaaloplossingen aan voor faunavraagstukken en we leveren een complete lijn faunaproducten. Door onze jarenlange ervaring denken wij mee en geven wij persoonlijk advies op maat. Daarnaast leveren en monteren we houten en stalen hekwerk langs wegen, overwegen, spoorbanen en bij mensen thuis. Bekijk ons een onze andere projecten.

Contact

Heeft u nog vragen over dit project of over de faunavoorzieningen die we aanbieden, neem dan gerust contact op met één van onze medewerkers. Ons personeel is zeer professioneel en levert daardoor specialistisch advies en kwalitatief hoogwaardige montage. Met meer dan 45 jaar ervaring weet u zeker dat u bij ons aan het juiste adres bent. We zijn te bereiken via de mail, mail dan naar info@arfman.nl. Of bel ons op 0548-362948. We staan graag voor u klaar.

Direct contact met onze adviseur

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×