Dassenraster en wildroosters | Sportpark De Zoom Wageningen

De das was in de nazomer en de herfst van 2021 een lastig te bespelen tegenstander, erkent de voorzitter van Rugby Club Wageningen. Het beschermde roofdier verliet zijn burcht in de schemering en richtte schade aan op de sportvelden. ,,We reden toen op zaterdag- en zondagochtend regelmatig met een kruiwagen vol zand over de grasmat. Soms om een paar gaatjes te dichten. Maar het gebeurde ook wel dat het er tientallen waren. Of er was zelfs een oppervlakte van een paar vierkante meter omgewoeld.”

Wat deed de das op de sportvelden in Wageningen? Voorzitter: ,,Hij was op zoek naar wormen, om die reden groef hij gaten. Maar ook om daarin te poepen. We hebben alleen nooit een das in actie gezien, ze liepen hier ’s nachts rond.” De gemeente Wageningen heeft beelden gemaakt met een wildcamera, vertelt de voorzitter. ,,Daarop was goed te zien dat een das een behendige klauteraar is. Een hek van twee meter vormt geen onoverkomelijk obstakel. Hij trippelde zo omhoog via het gaas of ze kwamen eronderdoor.”

Dassenraster, ook in de grond

Rondom het sportpark is dassengaas geplaatst. Dit is 20 cm ingegraven. Voorzitter: ,,De overlast is al minder groot. Het is goed dat deze maatregelen zijn getroffen. De das is een beschermde diersoort. Je mag ze niet verjagen. Maar voor het beestje is het bos ook een betere leefomgeving, zou je denken. Die gegraven gaten waren voor ons vooral lastig. Ze hebben gelukkig niet gezorgd voor gevaarlijke situaties of vervelende blessures bij onze spelers.”
Daarbij zijn er ook een aantal wildroosters geplaatst bij verschillende ingangen van het sportpark.

Toegepast materiaal

Palen: stalen paal verzinkt Ø60 mm, lengte 1850 mm, met kunststof dop. Hart op hart afstand 3,0 meter.
Gaas: kleinwildgaas met krimp en zink-aluminium coating, hoogte 150 cm (liggende) maas. Het gaas wordt 20 cm ingegraven en 30 cm horizontaal omgezet naar de wildzijde.
Draden: 2 spandraden achter het gaas. Het gaas en de draden zijn verzinkt.

Overige opties bij dit soort hekwerk

Een dassenraster kan een onderdeel zijn van een complete faunavoorziening. Vandaar dat we de mogelijkheid bieden om het wildraster met verschillende opties uit te breiden. Denk aan:

Voor onderhoud en werkgemak kunnen er ook werkpoorten geplaatst worden. Mocht er in het leefgebied van kleinwild een wandelgebied bevinden, dan kun je opties toevoegen als een klappoort of een looppoort.

Arfman Faunatechniek en Hekwerk

Arfman Faunatechniek en Hekwerk is zoals de naam al aangeeft gespecialiseerd in hekwerken en faunatechniek. Wij bieden totaaloplossingen aan voor faunavraagstukken en we leveren een complete lijn faunaproducten.

Al meer dan 45 jaar realiseren wij diverse hekwerken voor onder andere de overheid, natuurorganisaties, aannemingsbedrijven en particulieren. Samen met u creëren we graag een veilige omgeving voor mens en dier. Door onze jarenlange ervaring denken wij mee en geven wij persoonlijk advies op maat.

Daarnaast leveren en monteren we houten en stalen hekwerk langs wegen, overwegen, spoorbanen en bij mensen thuis. Bekijk ook eens onze andere projecten.

Vragen of meer informatie?

Heeft u nog vragen over dit project of over de faunavoorzieningen die we aanbieden, neem dan gerust contact op met één van onze medewerkers. Ons personeel is zeer professioneel en levert daardoor specialistisch advies en kwalitatief hoogwaardige montage. Met meer dan 45 jaar ervaring weet u zeker dat u bij ons aan het juiste adres bent. We zijn te bereiken via de mail, mail dan naar info@arfman.nl. Of bel ons op 0548-362948. We staan graag voor u klaar.

 

Direct contact met onze adviseur

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×